Warmtepomp voor comfort verwarmde biggennesten, zonder gas

Duurzame oplossingen binnen de varkenshouderij liggen voor de hand om kosten te besparen en dragen bij in kader van circulaire landbouw. Geissler Installatietechniek heeft onlangs een warmtepomp van 59 kW bij een zeugenbedrijf in Overijssel geïnstalleerd. Daarmee is de varkenshouder bijna volledig energieneutraal geworden. Een warmtepomp is een uitkomst voor varkensstallen met een luchtwasser. Aansluiten van bestaande luchtwassers op een warmtepomp kan vrij eenvoudig.

Door middel van de warmtepomp en platenwarmtewisselaar wordt kostbare energie uit de luchtwasser gehaald. De platenwisselaar is in de buurt van de luchtwasser geplaatst, waar deze warmte onttrekt uit het proceswater. Het opgewarmde water stroomt naar de warmtepomp via de grondleiding van ca. 250 meter.

De warmtepomp voert middels elektrische energie (in dit geval opgewekt met zonnepanelen) de temperatuur op naar een bruikbaar niveau. Het rendement van de warmtepomp ligt rond een COP-waarde van 4. Dit betekent dat de installatie 1 kW elektrische energie, kan omzetten in 4 kW warmte-energie. Dit is bij een luchtwasser watertemperatuur van 15°C en een uitgaande warmwater temperatuur van 45°C.

Deze ondernemer hoopt met de duurzame investering ca. 25.000 m³ aan gas te besparen. Wat met de huidige variabele tarieven neerkomt op ongeveer € 40.000 – € 50.000 op jaarbasis. Daarmee komt de ROI op ca 2 jaar.

Om het totale proces van warmteterugwinning te volgen en servicen op afstand, is een datalogprogramma geïnstalleerd. Het proces kan met dit systeem continue gevolgd en bestuurd worden.

Ook benieuwd naar de mogelijkheden van een warmtepomp op uw bedrijf? Wij komen graag uw locatie inspecteren en voorzien u van een eerlijk advies en degelijk aanbod.

Samen tot de beste oplossing komen

Voor iedere situatie is een maatwerk oplossing. Onze specialisten denken graag met u mee! Vul onderstaand formulier in en wij bellen u snel terug.