Bereid u voor op de zomer en voorkom problemen in de stal

In de afgelopen jaren hebben we regelmatig te maken gehad met hoge buitentemperaturen in de zomerperiode. Dit kan zorgen voor problemen zorgen in de stal en bij de dieren. Denk hierbij aan verlaagde voeropnames, een verminderde productie tot en met een hogere uitval. Bent u al voorbereid op de zomer? Een goede voorbereiding is het halve werk! We geven enkele tips.

Controleer de ventilatiesystemen

Check of de ventilatiesystemen de winter goed zijn doorgekomen. Het kan zijn dat grote zomerventilatoren, door langdurige stilstand, niet meer goed draaien of dat de lamellen niet meer goed openen. Ook zien we vaak dat de ventilatoren vuil zijn geworden door condensvorming en stof. De capaciteit kan dan met meer dan 30% afnemen.

Let op dat de ventilatoren de lucht goed kwijt kunnen en dat er geen obstakels zijn in de uitblaasopening. Heeft u nokventilatoren? Check dan of de vlinder- en smoorkleppen in de ventilatoren goed openen. Vuil op de vlinderkleppen kan ervoor zorgen dat deze niet meer helemaal open gaan wat mogelijk tot een capaciteitsafname leidt. Controleer ook of de inlaten schoon zijn en dat deze niet verstopt zitten met bladeren of stof.

Pas de temperatuurinstelling aan in de klimaatcomputer

In de zomer wordt vaak geadviseerd om de streefwaarde in de stal aan te passen. Heeft u dit al gedaan? Onze medewerkers kunnen er meer over vertellen of meehelpen bij het juist instellen, mocht u er geen kennis over hebben.

Gebruik een nevelkoeling

In de afgelopen jaren zien we ook in leghennenstallen een toename van het gebruik van nevelinstallaties om de stal te koelen. Dit heeft een positief effect op de voeropname van de hennen, wat een productiedaling en eventuele nasleep door een negatieve energiebalans voorkomt. Een goede nevelinstallatie verlaagt de staltemperatuur tijdens extreem warme dagen met zo’n 6 tot 8 graden. Geissler Installatietechniek kan u alles vertellen over het gebruik van een nevelkoeling in uw stal.

Als uw stal al voorzien is van een nevelkoeling, dan is het belangrijk om te letten op de volgende aandachtspunten:

  • Na de winter kan het zijn dat de nozzles deels verstopt zijn geraakt. Controleer daarom nu alvast of alle nozzles nog werken.
  • Heeft u de koeling een lange tijd niet gebruikt? Pas dan op voor mogelijke microbiële verontreiniging in het stilstaande water. Spoel uw leidingen even goed door.
  • Zorg voor onderdruk in de stal, zodat de nevel goed wordt meegenomen in de stal en het verkoelend effect optimaal is. Hoe u dat doet? Kijk goed naar de stand van de ventielen en eventuele uitloopschuiven.
  • Test samen met uw specialist of de nevel goed verdeeld in de stal komt. Dit kan door middel van een rookproef. Bekijk dan ook de optimale stand van de ventielen. We zien vaak dat de koeling het beste werkt wanneer de ventielen niet helemaal open staan, maar de lucht iets naar boven is gericht.
  • Heeft u een wintergarten? Indien de lucht goed de stal in wordt gezogen, lijkt dit ook prima te werken.
  • Start de koeling bij een staltemperatuur van circa 30 graden.

Bepaal de optimale voerstrategie en let op de drinkwaterkwaliteit

Ziet u problemen met de voeropname in de stal? Zo kunt u door de voertijden aan te passen, en te voeren in de koelere periode van de dag, al verbetering bereiken. Samen met uw voerspecialist kunt een optimale voerstrategie bepalen. Onderschat ook niet het belang van goede drinkwaterkwaliteit.

Via het drinkwater kunt u extra vitaminen en mineralen aan uw leghennen geven. Of zet vitamine C in om te voorkomen dat de zuurtegraad van het bloed een probleem wordt. In het geval van hittestress gaat een leghen extra hijgen. Dit is de enige manier waarop een kip kan afkoelen, want een kip kan immers niet zweten. Hierdoor wordt de concentratie van koolstofdioxide in het bloed te laag en stijgt de pH waarde. De leghen zal zich minder fit voelen. Bovendien zorgt dit ervoor dat de leghen minder calcium via het bloed naar de eileider kan transporteren. Zo neemt de kans op zwakschaligheid toe. Zeker zodra de voeropname ook nog eens onder druk komt. Het geven van extra vitaminen en mineralen via het drinkwater zorgt tevens voor een betere wateropname.

Meer weten over een optimaal zomerklimaat voor uw stal?

Uw verkoopadviseur van Geissler Installatietechniek kijkt graag met u mee. Doe gezamenlijk een zomercheck. Samen bespreekt u wat voor uw bedrijfssituatie het beste werkt. Een goed begin is het halve werk. Door nu te anticiperen voorkomt u problemen in de stal, ook tijdens periodes met extreem hoge buitentemperaturen.

Geissler Installatietechniek heeft op gebied van koeling verschillende oplossingen voor elk type stal in elke sector van de veehouderij. Als het gaat om pluimvee-, rundvee-, geiten-, schapen- en varkenshouderij zijn wij vooruitstrevend in innoverende en energiezuinige systemen. Onze verkoopadviseurs geven een eerlijk advies, welke systemen optimaal geschikt zijn voor uw situatie.

Samen tot de beste oplossing komen

Voor iedere situatie is een maatwerk oplossing. Onze specialisten denken graag met u mee! Vul onderstaand formulier in en wij bellen u snel terug.